Weekend Festival 2014 Helsingin Kyläsaaressa 15.-16.8.2014.

Perjantai 15.8.
Kesto: 6 h 16 min, kilokaloreita poltettu: 1426, keskisyke: 97 max.syke: 165, rasv.polt.: 5 h 31 min

Lauantai 16.8.
Kesto: 6 h 32 min, kilokaloreita poltettu: 1553, keskisyke 100 max.syke: 173, rasv.polt.: 5h 45 min

Kyseessä ihan semi ok meininki ja kuten sykemittarin tuloksista voi päätellä kävi ihan kuntoilusta. Mutta sitten asiaan eli itse festareihin ja mitä jäi mieleen.

Omalla kohdallani kruunaavat artistit olivat perjantaina Zomboy sekä aikaisemmin päivällä soittanut Brennan Heart, hivenen kauniimpaa settiä perjantaina veti Joonas Hahmo. Lauantaina parhaan tanssijalan menon takasivat Orkidea sekä häntä ennen soittanut Super8 & Tab. Erityinen kiitos tuolle trancen kaksikolle, sillä äijien iloisuus ja nautinto paistoivat läpi niin, että settiä oli tanssimisen lisäksi myös ilo katsoa. Jos ja kun tarjoutuu mahdollisuus todistaa heidän lavatyöskentelyä, niin ehdottomasti suosittelen. Päälavan artistikattaus tulikin ohitettua lähes kokonaan, mitä nyt Deadmau5'in alkusettiä tuli jonkin aikaa fiilisteltyä.

Välissä tuntui että eri lavojen artistien kesken ei ollut suurtakaan eroa, vaan toisinaan kahdella lavalla soi samanlaista kansanviihdykemainstreamia. Ensi kerralla olisikin hyvä jos lavoilla ei yhtäaikaa soisi saman tyyppinen EDM-päristely vaan jokaisele löytyisi jotain pitkin päivää, tämän voisi siis huomioida artistien aikataulutuksessa. Tietenkään en voi sanoa, ettäkö juurikin valtavirran musiikilla ei vedettäisi populaa festarit täyteen ja tehtäisi rahaa. Onhan se silkkaa faktaa, että puhtaita konemusiikille omistettuja festivaaleja ei olisi ellei massamusiikilla vedettäisi isoja lipputuloja. Tällä hetkellä näyttää siltä, että vielä jokunen vuosi mennään kuitenkin niin, että festivaalien sivulavoilta löytyvät näyttävimmillä muuveilla varustetut tosifanit ja päälavan eturivistä näyttävimmin pukeutuvat käsitanssijat. Tosin en usko eturivin käsitanssijoiden katoavan vaikka valtavirtagenre muuttuisikin.

Weekend Festivalilta löytyi yksi katettu sivulava, yksi kattamaton sivulava sekä tietysti kattamaton iso päälava. Sinänsä festivaalin tunnelma oli siis osittain sääsidonnainen. Perjantaina lievät sadekuurot pääsivätkin välissä viilentämään tunnelmaa, mutta pääosan ajasta meno tuntui olevan kohdallaan ja kun lämpötila pysytteli 20 asteessa eivät ihmiset pienen sadekuuroilun antaneet latistaa menoa. Tarjosihan se tyylikkään liukuvärjäykseen värillisiin vaatteisiin (vaikka tosireivarithan pukeutuvat kokovalkoiseen - tosin näiden kohdalla olisi sitten voitu järjestää Miss/Mister märkä T-Paita -kilpailu). Lauantaina sää pysyi mukavasti selkeänä ja asteet pyörivät samoissa lukemissa kuin edeltävänä päivänä. Mielestäni kuitenkin hyvin jännää tuo yhden sivulavan kattaminen, mistä lie moinen valinta. 

Karsastin noin alkujaan ulkoilmafestivaalia ja uskon, että se ei vieläkään ole paras valinta konemusiikkifestivaaleille. Yleensäkin ottaen sekä ääni- että valoefektit pääsevät paljon paremmin oikeuksiinsa hallissa. Omakohtaisesti koen, että tunnelmaa on muutoinkin helpompi kohottaa hallissa kuin ulkoilmassa, jossa tunnelma niin helposti pääsee karkaamaan kirjaimellisesti taivaan tuuliin. Ääni- ja valoefekteistä puheenollen en voi sanoa, että ne olisivat Weekend Festivaaleilla olleet huonot. Erityiskiitosta siis myös visuaaleista vastanneiden puoleen, itselle parhaiten painuivat mieleen Deadmau5'in visuaalit. Mutta ymmärrettävähän se on, että pääartistin kohdalla panostetaan - ja paljon.

Mitä tuli huomattua? Puhelimen nettiyhteys ei toiminut, mikä haittasi ilmaispalveluiden käyttöä viestintään. Tekstiviestit kulkivat välissä lävitse ja välissä joutui lähettämään uudestaan. Ilmeisesti tukiasemalla näillä hetkillä ollut ruuhkaksi asti liikettä. Toisaalta tuli myös uumoiltua, että voisiko netin eväämisen takana olla livestreamin lähettämisen vaikeuttaminen. Näppärät ammattilaisethan tosin kiertävät tällaisetkin ongelmat, että lähinnä kyseinen toimi voisi ahdistaa nyky-yhteiskunnan someaddiktien elämää. Moni myös valitteli, että kuinka sitä voi löytää kaverinsa ihmispaljoudesta, kun puhelimella ei saa yhteyttä. Olisikohan  mahdollista laittaakin seuraaville festivaaleille kohtaamispiste, jota hyödyntää kavereiden kadotessa? Tai voisiko olla vaikka ylimääräinen väliaikainen tukiasema, mikäli ei todellakaan ole tarkoituksena aiheuttaa sydämentykytyksiä someaddikteille? Järjestyspuolikin säästyisi näin turhilta paniikki- ja sydänkohtauksilta sekä vierotusoireiden aiheuttamilta aggressioilta.

Täytyy myöntää että itseäni häiritsi ehkä lievästi, että festivaali oli kaikille sallittu. Ymmärrän, että konemusiikki ei ole vain aikuisille, mutta olin joidenkin nuorten kohdalla havaitsevinani lievää asenneongelmaa. Paikan päälle oli lähdetty päihtymään kaveriseurana (ei mitään hajua, miten alaikäiset saivat alueella juomansa tai ehkä kyseessä olivatkin juuri ikään tulleet - nuoret kuitenkin). Samaista ihme örvellystä ei yhtälaajassa mittakaavassa näe kun kyseessä on k18-festivaali (tai ei ainakaan lähestulkoon heti festivaali alettua). Toisaalta tämä on vain oma havaintoni ja nuoriin mahtuu myös paljon asiallisesti käyttäytyviä iloisia persoonia. Se on vain ikävä, että ne huonosti käyttäytyvät muodostavat ryhmän, joka jää mieleen. "Niin kauan kuin palautetta ei tule kaikki on hyvin" on useinkin surullisen totta. Siksi vain negatiivisuus jää mieleen vaikka paljon hyvääkin on.

Myönnettäköön, että kokonaisuudessaan festivaalien meno jäi siis aika keskinkertaiseen, kun vertaa aikaisempiin kokemuksiin. Tunnelman muodostumiseen vaikuttavat kuitenkin musiikki ja ympäristö, jossa musiikillinen puoli oli heikompi tällä erää. Omalle kohdalleni osuneet järjestysmiehet olivat asiallisia ja en voi heitä kyllä millään tavoin moittia. Kysyttäessä sai apua ja puhetyyli oli tasavertainen. Jonottaminen rannekkeellakin vei noin puolituntia, mikä on mielestäni kohtalaisen pitkä aika. Olisiko tässä nähtävä, että ohjeistus repun avaamiseen, jne voisi olla sijoitettuna jonotustielle, jolloin ei tarvitsisi kehottaa tekemään tätä jokaisen kohdalla. Toki jonojen lisääminen on yksi vaihtoehto, mutta uskoakseni tässä on resurssikysymys, jossa vartijoita on palkattu turvallisuusmääräyksien mukainen määrä eikä enempää (?) ja saatavilla olevat vartijat on sijoitettava kaikkiin tarvittaviin paikkoihin. Vaikka järjestysmiesten luoma henki olikin, ainakin omasta mielestäni hyvä, olisi tietenkin tanssiympäristöstä toivonut parempaa. Siinäpäs siloittelette tanssiessa syntyneitä kraattereita ;)

Festivaaleilla kuultua: "Brennan Heart soittaa sellasia...vähän kuin raiskaus ääniä" (henkilö siis kuvaili musiikkia hyväksi). 
Läheisellä asuinalueella kuultua: "Kuuletko millainen paukutus? Aivan kauheeta paskaa. *naisen sukupuolielimet* mitä paskaa!" (Ja henkilö jatkoi samaisen hokemista, vaikka ainoa mikä selkeästi kantautui asuinalueelle oli basso).