EDM WTF? Kuuntelin tänään David Guetta ft. Sam Martin radio editin Dangerous kappaleesta. Herää kysymys onko kyseessä oikeasti EDM biisi. Laittakaapa soiden tästä ja miettikää. Ainakin lisääjä on Love 4 EDM (vapaa suom. Rakkaus EDM kohtaan), minkä luulisi jo jotain kertovan lisättävän musiikin tyylistä.

Totta kai nykyään monet biisit voidaan luokitella konemusiikiksi, kun varsinaisia soittimia ei käytetä vaan musiikki tehdään koneellisesti. Mutta voiko tämä oikeasti olla konemusiikin tulevaisuutta? Mikäli kaikki aletaan tulevaisuudessa listaamaan konemusiikin alle periaatteella "ei käytetty oikeita instrumentteja" ollaan tilanteessa, jossa 99,9 % tuotetusta musiikista on kuraa - ainakin konemusiikkifanin mielestä. Vittaan tässä Yle Uutisten Antti Pilkkeen tekemään Jori Hulkkosen haastatteluun, jossa Hulkkonen oli todennut, että 99 prosenttia nykymusiikista on kuraa (lähde). Ei puututa tähän sen enempää tällä erää.

Nyt jollakin herää kysymys, miksi aina mollaan EDM:ää, mm. yhdistämällä sen termeihin pärinää ja rytinää. Mikä siinä lopulta on niin pahaa, että sitä on "haukuttava"? Vastaus on, että ei mikään. Jokainen nauttii omanlaisesta musiikistaan ja itse termi EDM viittaa elektroniseen tanssimusiikkiin, joka on minulle mieleen. Puhekielessä termi on kuitenkin yhdistettävissä tietyn äänimaailman omaavaan konemusiikkiin, joka puolestaan ei kuulu omalla listallani niihin suosituimpiin. Ei kannata oikeastaan lähteä miettimään, että niinkään jokin genre olisi huonompi vaikka sen kuvailuun jotain erityistä termiä tulisikin käytettyä, onhan tuo hardstylekin jo tullut kuvailtua ohimennen sadetanssimusiikiksi, vaikka siitä pidänkin.

EDM, siis se puhekielen EDM (eikö joku voisi keksiä näille erottavat termit), on pitkälti sitä mainstream-musiikkia, jota yökerhoilla kuulee suurimman osan iltaa. Näin myös perjantaina 3.10.2014, kun olin Oulun yössä. Viimeiset tunnit kuitenkin saatiin asia musiikkia ja vaikka sykemittari päättikin iskeä jo ensimmäisten klubituntien aikana itsensä nollille, toi askelmittari mukavat lukemat 10 492. Näistä lukemista pitkälti kiitos viimeiselle kahdelle ja puolelle tunnille, kun musiikkilinjaus siirtyi hieman undergroundimpaan ja pääsi polkemaan ihan kunnolla biittinopeuden noustessa.

Hyvä on myönnän, myös puhekielen EDM sai tanssijalkani illan aikana osittain liikkeeseen. Ilmeisesti viikko sitten päättynyt musiikkivaje ei vieläkään ole ottanut korjaantuakseen, ja jopa mainstream saa pahasti liikkeen puutteesta kärsineen tanssijalan salsaamaan rytmiinsä.