Haluan nostaa esiin kysymyksen siitä, millä nimellä kutsuisin (meitä) klubeilla ja festareilla tanssivia ihmisiä, jotka tulevat paikalle musiikin takia. Nautintoa on jokainen hetki, kun mielibiisit soivat ja johdattavat liikettä. Muiden katseilla tai aatteilla ei niinkään ole väliä vaan pääasia on, että saa pitää hauskaa hyvän musiikin soidessa. Mikä siis termiksi tällaiselle kaistapäälle? 

Jokainen tietää kysymyksen: "Mitä harrastat?" 
Koitappa vastata: "Tanssimista," niin mikä on seuraava kysymys: 
"Ai, mitä tanssia harrastat? Lattareita? Käytkö tanssitunneilla? Kuulutko johonkin seuraan? Kilpailetko?" jne, ajatus, kun vierähtää heti sille pohjalle, että nyt on kyse ammattitanssijasta. Seuraa vähintään hämmentynyt olo, kun miettii kuinka voisi nätisti kertoa tarkoittavansa klubilla tapahtuvaa tanssimista.
Toinen vaihtoehto on vastata: "Reivaamista," jolloin vastaus on usein joko hämmentynyt ilme tai se ilme, kun henkilö pohtii hetken ja mieltää sitten joko oudoksi tai huumeidenkäyttäjäksi. Usein tällainen johtaa keskustelun tyrehtymiseen.
Aina on tietenkin vaihtoehtona sanoa suoraan: "Käyn klubilla". Testattu - ei toimi. Tai toimii, mutta tulee ymmärretyksi väärin. Useimmiten leimautuu hirvittäväksi juopoksi, joka käy pyörimässä yöt etsien seuraa.
Edeltävä oikeastaan pätee myös vastausten: "Krebaan" ja "Biletän" kohdalla. Kaiken lisäksi krebailu on ainakin omasta mielestäni hyvin ärsyttävä ja kuvailisin sitä jopa sanaksi, jolla esitetään olevansa ajanhermolla ja todella cool.

Kuvittele itsesi vastaamassa kyseiseen kysymykseen työhaastattelussa. Mielessä pyörii, mitä kertoisi. Pitäisikö sittenkin vain todeta, että ei harrasta mitään? Eihän kyseessä kuitenkaan ole varsinaisesti harrastus, sehän on vain hauskaa ajanviettoa... hetkinen; eikö harrastus ole juuri vapaa-ajantoimintaa? Hirviömäinen dilemma.

Mielestäni tanssija on väärä termi. Tässä blogissa sanaan ei tule törmäämään ilman kontekstia, joka kertoo sanan todellisen tarkoituksen. Kuvailevana sanana tanssija on siis, mielestäni, vailinnainen. Krebailijaa en käytä, koska mielestäni se ei anna arvoa ja kunniaa, jonka musiikille antautuvat ihmiset ansaitsevat. Bilettäjän ja klubillakäyjän voi käsittää monella tapaa. On tullut törmättyä jopa sanoihin: "Ethän sä biletä, ku et ees juo" - niin, niinhän se on. Ainoa mieleen tuleva termi on siis reivaaja tai tamppaaja. Toisaalta osalla reivaajaan yhdistyy jo aikaisemmin ilmitulleita mielleyhtymiä, kaikenlaista kiksukarvaa, vähäistä vaatetusta, valotikkuja ja muita härpäkkeitä. Tamppaajasta puolestaan tulee mieleen viikonloppuiset mattojen pölytystalkoot.

Kuten tuli ilmi, jokaisella on termeihin omat mielleyhtymänsä, joten kukin käyttäköön haluamaansa sanaa. Tai olkoon vaikka ei-harrastuksia ihmisiä. Tärkeintä on, että tunne sanasta on oikea. Näillä perustein tässä blogissa termi reivaaja olkoon se, jolla osoitan kunnioitusta, jokaiselle, joka sielunsa pohjasta rakastaa konemusiikkiin tanssimista.

Hmm... DJ Magin listaama DJ'den top 100, 2014 julkaistiin illalla. Ansaitsisikohan se seuraavan katsauksen?